Wednesday, October 16, 2013

TIP PILIH & SIMPAN SAYUR- SAYURAN



Kadang-kadang apabila  kita membeli sayuran, ada sayuran yang kita beli cepat rosak kan.. Sekiranya ingin memilih sayur-sayuran, kita perlulah mengenalpasti beberapa perkara bagi memastikan sayuran tersebut benar-benar segar. Seterusnya kita juga perlu tahu cara penyimpanan untuk memastikan kualiti sayuran tersebut tidak akan terjejas. Anda nak tahu caranya, Jom semak tip di bawah:





CARA MEMILIH .....





. Sayur-sayuran jenis bunga mestilah kelihatan cantik    
   bentuknya dan masih keras.






. Sayur-sayuran jenis buah perlu dipilih dalam keadaan elok    
  dan tidak kelihatan berkedut







. Sayur-sayuran jenis kekacang perlu ranggup apabila    
   dipatahkan





.Sayur-sayuran jenis akar atau bebawang perlu keras apabila  ditekan





. Sayur-sayuran jenis pucuk hendaklah berwarna cerah dan     
   segar.




CARA PENYIMPANAN......

* Penyimpanan yang betul perlulah untuk memastikan sayur-       sayuran segar dan tahan lama.

*sayur-sayuran perlulah dibasuh,dibalut dengan kertas dan     
  disimpan dibahagian bawah bahagian     peti sejuk. Jika tiada     peti sejuk bolehlah diletakan di tempat yang dingin dan redup   di bahagian     dapur.

* Elakkan mengunakan beg plastik untuk mengelakkan sayuran    menjadi layu dan hilang vitaminnya.

*Kentang,keledek labu dan bawang hendaklah disimpan     
   dikawasan dingin dan kering. 

No comments:

Post a Comment